2018.01.15. Állásfoglalás az új leonbergis egyesület ügyében, tagi megkeresésre

Kedves LEOE Tagok, kedves Leonbergis Barátaink,

esetleg a facebookon a leonbergis csoportokban értesülhettetek róla, hogy egy új leonbergis egyesület kezdi meg működését.

Szeretnénk, ha tudnátok, hogy ennek az új egyesületnek semmi köze nincs a LEOE-hoz, és annak működését semmilyen formában nem fogja befolyásolni. Nálunk továbbra is a Leonbergi Kutya lesz az első, és továbbra is a színvonalas, minőségi munkát végző tenyésztőket valamint a fajta szerelmeseit akarjuk összefogni.

A LEOE jelenleg továbbra is az egyetlen MEOESZ által elismert leonbergit gondozó szervezet, így kizárólagosan jogosult tenyészvizsgák és speciális kiállítások szervezésére, származási lappal kapcsolatos ügyintézésre.

Biztosíthatjuk Tagjainkat, hogy munkánkban, értékrendszerünkben változás nem fog bekövetkezni, továbbra is biztosítani fogjuk azokat a szolgáltatásokat Tagjainknak, amiket eddig.

Nem baj, ha tudjátok, hogy az új egyesület szervező és vezető tagjai között olyan korábbi LEOE tagokat is találhatunk, akik – akár vezető pozíciójuk ellenére is – nem tartották be saját magunk által létrehozott szabályokat.

Nincs akadálya annak, hogy az országban egy másik leonbergis szervezet is működjön. De nyilvánvalóan tudni kell, hogy az új szervezet szabályozása nem állíthat majd alacsonyabb mércét, engedékenyebb szabályokat vagy ellenőrzést, mint a LEOE-é, aki az első elismert fajtagondozó szervezet.

Mi úgy gondoljuk, a LEOE az elmúlt 8 évben mint jogszerű szervezet teljes értékűen végezte a leonbergi fajta gondozását, mindig az aktuális jogszabályi háttérnek megfelelően, a tagok elégedettségére és elsősorban a fajta érdekeit szolgálva.

Eddig is volt más lehetőség a tenyésztésre, mint nálunk, eztán is lesz. Ez így van rendben, hiszen mindenkinek önként kell vállalnia a kötelezettségeket amivel Egyesületi tagságunk jár. Vagy járhat más úton.

Van, volt és bizonyára lesz is más út, de az nem a mi utunk. Viszont azt szeretnénk, ha saját tagságunk valóban eltökélten egyetértene célkitűzéseinkkel és magára nézve elfogadná az ahhoz tartozó – magunk alkotta és bármikor alakítható – szabályrendszerünket. A kettős tagságot nem tartjuk elfogadhatónak és etikusnak, így kérünk mindenkit, gondolja át, hova szeretne tartozni, és azután vállalja fel szervezetét a továbbiakban. Ezt a fajta érdekei is kívánják, nemcsak etikai érzékünk.

Az új egyesületnek és azoknak, akik most esetleg elhagyják a LEOE-t, a továbbiakra azt kívánjuk, hogy sikerüljön a fajta érdekében dolgozniuk.

A velünk maradóknak pedig ígérhetjük, hogy továbbra is az a magas színvonalat biztosító, a fajta érdekeiért dolgozó, nagy tudásbázissal rendelkező minőségi szervezet leszünk, ami mindig is célunk volt.

Üdvözlettel,
a LEOE Vezetősége
2018.01.15.